Не могу да замислим дан без плеса

Валентина Риго, двадeсетогодишња Суботичанка већ дуги низ година се успешно бави хип-хопом. Тренира од своје осме године, а ове године је, заједно са својим плесним клубом Magic People из Новог Сада, освојила прво место и највише поена у држави у категорији хип-хоп група сениори.

Зашто је твој избор плес?
Сматрам да је плес веома добар избор како хобија, тако активности којој се може озбиљно посветити. На самим тренинзима стиче се много пријатеља, а такође је сваки на свој начин занимљив и испуњен смехом. Плес је веома захвалан избор јер се ту најбоље научи дисциплина, послушност, труд и стрпљење за најбоље научен покрет.

Које награде и такмичења су обележили твој дугогодишњи труд?
Једно од значајних је било 2007. године у категорији хип-хоп соло деца на шампионату југоисточне Европе, тада сам освојила друго место. Такође са сестром Емом сам у категорији хип-хоп дуо одрасли освојила 2014. прво место на Mediterranean Best Dance. А ово су неке од прошле и претпрошле године: прво место у категорији хип-хоп соло и дуо одрасли на Интернационалном плесном фестивалу у Вршцу 2015. године и прво место у категорији хип-хоп дуо одрасли на Vršac Grand Prix-u 2016. године.

Какав је осећај наступати пред великим бројем људи?
И сада, као и пре 10 година, када изађем пред публику трема је присутна, али је то она позитивна трема која ме тера да се у што бољем светлу прикажем публици и жирију.

Шта је оно што би волела да постигнеш, а до сада ниси?
Уколико у групи и којој плешем настави да влада хармонија и посвећеност, а сигурна сам да хоће, волела бих да имамо наступ на неком већем фестивалу, али и освојену шампионску титулу на неком од идућих интернационалних такмичења. Такође, део у којем бих лично волела да напредујем је слободан стил.
Ко је твој узор?
Од соло плесача то је америчка плесачица Kaelynn KK Harris. Њена енергија ме увек изнова одушевљава, као и њено владање сценом. Такође, омиљена плесна група ми је Brotherhood. Њихов плесни стил ми се нарочито допада, врло су маштовити и усклађени.

Какви су твоји планови за будућност?
Планирам да наставим да се бавим плесом и током студија јер је плес идеалан после сваког напорног дана. На тренинзима заборавим на обавезе и бриге и препуштена сам у потпуности музици и уживању. Не бих могла да замислим дан без плеса, рекреативно или у својој соби, за плес ћу увек имати времена.

                                                                                                                                                                                                          Текст: Сара Матковић

                                                                                                                                                                                Фото: Из приватне архиве Валентине Риго